Produkttester

Säkerhet

Nyhetsbrev

En fråga man ofta hör: Vilket avfettningsmedel ska man använda?

Det finns olika typer av avfettningsmedel och vill man uppnå den förväntade effekten, att bilen eller båten eller vad man nu vill avfetta blir ren, så gäller det att välja rätt typ.

Här följer en guide på vilka medel som är lämpliga.

 

Smuts: Salt, olja och tjära.

Använd: Kallavfettning. Kallavfettning har den egenskapen att den inte blandar sig med vatten vilket kan ge problem om du sprayar kallavfettning på en våt bil på vintern.

Avfettningsmedlet kommer inte åt att rengöra lacken helt enkelt. Dock finns det ett kallavfettningsmedel som faktiskt fungerar på våt bil och det heter Blue & Green Degreaser Wet.

Ett alldeles fantastiskt medel vintertid framförallt då våra bilar sällan är torra.

Kallavfettning
Kallavfettning

 

Smuts: Insekter, trädsav, fet och ingrodd smuts.

AnvändAlkalisk Avfettning. Ska ofta spädas ut med vatten och man kan då späda efter mängden smuts man har. Denna avfettningstyp säljs ofta på mackarna som "miljöavfettning" kraftigt utspädd.

Alkaliska avfettningar fungerar inte på asfaltsprickar och tjära, dvs den smuts man får på bilen vintertid men är effektiv sommarhalvåret. Alkaliska avfettningar är också snällare mot lackskydd och vax jämfört med kallavfettningar. Ett av de bästa alkaliska medlen på marknaden är Super Wash Green som är en vidareutveckling på mångas favorit HD Grön.

Blue Green Super Wash Green lite
Alkalisk avfettning

 

Smuts: Alla ovanstående typer av smuts.

Använd: Micro-Avfettning. Detta är en blandning av Kall och alkalisk avfettning. Den kan både spädas och fungerar på alla typer av smuts. Varför ska man då inte alltid använda Micro-avfettning? Jo den är aldrig lika effektiv på exempelvis tjärprickar på lacken som en ren kallavfettning och heller inte lika effektiv mot insekter jämfört med en ren alkalisk avfettning. Men tvättar man oftare och inte har ingrodd smuts så är detta ett mycket bra val. Micro II är ett bra val för exempelvis motortvättar.

 

Microavfettning
Microavfettning

 

Lämpliga tillbehör är att man investerar i en bra lågtrycksspruta. De enlitersförpackningar som säljs på mackar kommer med ett allt annat än bra spraymunstycke som gör att man använder alldeles för mycket avfettningsmedel mot vad som behövs. Dumt både för plånbok och miljön. En Gloria lågtrycksspruta håller många år och ger en fin dimma som är jämnt fördelad över lacken. Har man aldrig använt en liknande spruta kommer man bli glatt överraskad. Bör finnas hos varje bilägare.

 

Gloria 89 tryckspruta
Gloria 89 tryckspruta

HemHem